اشتباهات اصلی برنامه نویسان مبتدی
مقالات برنامه نویسیآیا از اشتباهات اصلی برنامه نویسان مبتدی اطلاع دارید ؟ اگر برنامه نویس مبتدی یا حتی سطح متوسط هستید توصیه میکنیم حتما این مقاله را مطالعه کنید چرا که شاید شما نیز 1 اشتباه در پروژه های خود انجام می دهید و از آن بی خبر هستید .
دراین مقاله قصد داریم تا چند مورد مهم از اشتباهات اصلی برنامه نویسان مبتدی را خدمتتان ارائه کنیم تا اگر در ابتدای راه یا حتی میانه های راه هستید ، از انجام این اشتباهات پرهیز کنید . دسته خاصی از اشتباهات هستند که عموم برنامه نویسان مبتدی دچار آن میشوند و با از میان برداشتن این موانع میتوانید سرعت یادگیری خود را تا چندین برابر افزایش دهید .
اشتباهات اصلی برنامه نویسان مبتدی ، شاخه به شاخه پریدن
در گام های اول یادگیری برنامه نویسی ، دانشجویان اینگونه فکر می کنند که باید بهترین و پولساز ترین زبان برنامه نویسی جهان را پیدا کرده و روی آن کار کنند ، درحالی که چیزی به نام بهترین زبان یا پولساز ترین زبان وجود ندارد و این افراد هستند که یک زبان را تبدیل به یک ابزار قدرتمند خواهند کرد . به عبارتی این شما هستید که با استفاده از امکانات یک زبان باید برنامه های کاربردی را ایجاد کنید .
در گام اول سعی کنید تا یکی از زبان های برنامه نویسی خوب و عمومی را انتخاب کنید . اگر در حوزه برنامه نویسی وب قصد فعالیت دارید مثلا زبان پایتون یا php از گزینه های خوب برای شروع یادگیری هستند . اگر وارد یادگیری شدید باید با قدرت پیشروی نموده و در میانه راه تمامی آموزش ها را رها نکرده و به سراغ زبان دیگری بروید . شاخه به شاخه پریدن باعث ازبین رفتن تمرکز شده و نهایتا تخصص هایی که بدست خواهید آورد همگی ناقص بوده و برای انجام پروژه ها کافی نخواهند بود . پس ابتدا در یک زبان باید به سطح تسلط مناسبی رسیده ، پروژه های مختلفی را تمرین کنید و سپس به سراغ یادگیری زبان های دیگری حرکت کنید . ضمنا در حین یادگیری یک زبان ، به سراع مطالعه ویژگی زبان های دیگر نیز نروید به این دلیل که اینگونه حس میکنید زبانی که درحال یادگیری آن هستید امکانات خوبی ندارد و به سراغ زبان دیگری خواهید رفت و نتیجه همین موضوع شاخه به شاخه شدن است .
اشتباه دوم دنبال زبان پولساز و خوب گشتن
همانطور که بالاتر گفته شد چیزی به نام زبان پولساز یا بهترین زبان دنیا وجود ندارد و این برنامه نویس است که میتواند تصمیم بگیرد تا چه اندازه از ویژگی های یک زبان استفاده کرده و ابزار لازم را ایجاد کند . برای اینکه در یک زبان موفق باشید و مطمئن باشید که زبان درستی را انتخاب کردهاید ، میتوانید با کمی تحقیق در سطح نت ، زبان های محبوب را شناخته و باتوجه به منابع آموزشی در دسترس ، شروع به یادگیری کنید .
رفتن به سراغ آموزش ها متنی
افراد مبتدی هنوز به اندازه کافی با ساختار صحیح کدها آشنا نیستند و همین موضوع نیز باعث ایجاد مشکل خواهد شد به این دلیل که اگر یادگیری را از منابع آموزشی متنی شروع کنید ، تمامی کدهایی که به شما آموزش داده می شود به شکل سورس کد است و دانشجو برای تمرین ، کدهای آموزش را کپی کرده و داخل پروژه خود قرار خواهد داد . اما اگر یک کاراکتر در سورس کد جا افتاده باشد ، خروجی کدها به درستی عمل نکرده و درنتیجه دانشجو دلسرد خواهد شد .
شروع یادگیری از منابع آموزشی ویدیویی بهترین راه است به این دلیل که دانشجو با مشاهده خروجی های اولیه به آموزش ها دلگرم شده و عملا نتیجه کدنویسی را مشاهده خواهند کرد و اشتباهات کدنویسی به حداقل میزان خود خواهند رسید . بنابراین سعی کنید تا با شناسایی منابع آموزشی درست و کامل ، مسیر خود را یکبار برای همیشه هموار کنید .
عجله در یادگیری
تصور کنید که دانشجو آموزش های ویدیویی مناسب را پیدا کرده و یادگیری را شروع کرده است . این دانشجو در گام های اولیه و حتی تا پایان دوره نباید برای مشاهده آموزش های متنی و مخصوصا ویدیویی عجله داشته باشد . تمرین و تکرار اصولی و مناسب ، مسبب اصلی یادگیری است بنابراین باید با تمرکز کافی و بدون عجله از آموزش ها استفاده کنید . برای مثال آموزش های مجموعه سئو مایند به شکل ویدیویی با توضیح کامل مدرس ارائه شده است و دانشجویان گاها با عجله چندین قسمت را پشت سرهم مشاهده می کنند و نتیجه لازم را کسب نمی کنند .
این موضوعی است که بسیار شاهد آن بودیم و درمورد دانشجویان مجموعه سئو مایند شاهد عجله و عدم نتیجه گیری بودیم که با ساده ترین راهکار یعنی آرامش در یادگیری و تمرین پس از مشاهده هر قسمت ، یادگیری تاثیر چندبرابری خود را نشان خواهد داده است . بنابراین اگر از آموزش های ویدیویی استفاده میکنید بسته به حجم دوره و تمرینات آن ، روزانه 1 یا نهایتا 2 ویدئو تماشا کنید .
زیاد درگیر جزئیات نباشید
در گام های اول یادگیری بسیاری از دانشجویان درگیر برخی بخش های آموزش هستند و این بخش های آموزشی باعث توقف آنها خواهد شد . این توقف ممکن است موجبات دلسردی دانشجو را بوجود آورد به همین دلیل اگر در حین آموزش بخشی را متوجه نشدید ، میتوانید موقتا از آن عبور کنید و دوره را ادامه دهید . در ادامه دوره احتمال دارد این مشکل برای شما حل شده و یا توضیحات بیشتر و بهتری در مورد آن اشکال ارائه شود . به همین دلیل هرگز به توقف عادت نکنید .
تنها به یک منبع آموزش اتکا می کنید
با شنیدن این جمله اینگونه فکر می کنید که اگر از یک وب سایت دوره آموزشی خاصی را خریداری کردید ، نباید فقط از آموزش های آن استفاده کنید اما اینگونه نیست و این جمله معنی دیگری دارد . شما برای مثال دوره آموزش php را از سئو مایند خریداری نموده و در حال پیشروی هستید . مدرس در بخش هایی از دوره در مورد توابع صحبت کرده و مثال های مختلفی را ارائه می کند .
پس از آموزش بحث توابع در زبان php میتوانید تمرینات دوره را انجام داده و سپس دررابطه با توابع در نت سرچ کنید و موارد احتمالی که ممکن است در دوره ارائه نشده باشد را مطالعه کنید . این مورد به شما بسیار کمک خواهد کرد تا دایره دانش خود را بسیار توسعه دهید . پس منظور از متکی نبودن به یک منبع این است . البته بهتر است این تحقیقات را پس از اتمام تمامی سرفصل های دوره انجام دهید .
هنگام استفاده از کیبورد نترسید
شما هنگام شروع برنامه نویسی ممکن است اینگونه تصور کنید که راه بسیار زیادی درپیش دارید و هزاران زبان و مسیر مختلف شما را احاطه کرده است اما باید توجه داشته باشید که هیچ برنامه نویس بزرگی از همان ابتدا یک برنامه نویس موفق نبوده و او نیز یک روز از همین نقطه و از ساده ترین کدها شروع به یادگیری زبان برنامه نویسی نموده است .
بنابراین از فشار دادن کلید های کیبورد نترسید و با قدرت شروع کنید تا آینده خود را توسط کدهای داخل صفحه بسازید . کیبورد یک دوست همیشکی شما خواهد بود و بنابراین نباید از اشتباه شدن کدها و یا شکست خوردن بترسید . از کدنویسی خجالت نکشید و به خاطر داشته باشید که اشتباه یعنی تجربه و تجربه یعنی پیشرفت !
تمرین و تکرار را جدی نمی گیرید
یکی از مهم ترین اشتباهات اصلی برنامه نویسان مبتدی این است که به تمرین و تکرار اهمیتی نمی دهند در حالیکه در برنامه نویسی همه چیز تمرین است . شما میتوانید ساعت ها به مشاهده آموزش ها بپردازید اما تا زمانی که انگشتان مبارک به صفحه کیبورد نچسبیده و با کدها کار نکنید ، هیچ تضمینی به یادگیری نیست .
اگر یک مثال واقعی خدمتتان ارائه کنیم ، اینگونه میتوان گفت که شما 3 جلسه از دوره آموزش php را مشاهده کنید و سپس به سراغ کدنویسی بروید . در همان 10 تا 15 دقیقه اول مستقیم به صفحه ادیتور کد خیره خواهید شد و نمیدانید از کجا شروع به کدنویسی کنید . این یک مصداق بارز است که باید با کدنویسی رفیق باشید و بیشتر از آموزش ، تمرین کنید . برای هر جلسه از آموزش میتوانید 3 الی 5 تمرین را انجام دهید . درصورتی که تمرینات را به درستی انجام ندهید شاید محبور باشید 2 الی 3 بار دوره آموزشی را از 0 تا 100 مجدد مشاهده کنید و این یعنی هدررفتن زمانی که باید برای تمرین و تکرار قرار میدادید .
کدنویسی غیر منظم و بی منطق
یکی دیگر از اشتباهات اصلی برنامه نویسان مبتدی این است که از اسامی نادرست و غیر اصولی برای نامگذاری پروژه ، توابع ، کلاس ها و متغیر ها استفاده می کنند . مثلا برای متغیری که قصد دارند اطلاعات دانشجویان را در آن دخیره کنند از نام aaaa استفاده می کنند و درمرحله بعدی که قصد استفاده از این اطلاعات را دارند ، خودشان هم اطلاع ندارند که متغیر aaaa مربوط به چه چیزی است . بنابراین نامگذاری های درستی را انجام دهید .
همچنین در حین کدنویسی به شکلی مرتب و منظم و با رعایت فاصله های مناسب کدنویسی کنید تا نمای ظاهری زیبابی در داخل کدها داشته و به راحتی مدیریت و ویرایش و سایر کارها را انجام دهید . البته برای منظم کردن کدها ، خود نرم افزارکدنویسی و برخی افزونه ها یا وب سایت ها میتوانند به شما کمک کنند که برای مثال سایت freeformatter یکی از آنهاست که میتوانید تقریبا اکثر زبان ها را فرمت نوشتاری یا فشرده کنید .
کامنت گذاری
کامنت گذاری در حین کدنویسی میتواند به خوانایی بیشتر کدها و همچنین مدیریت آنها در دفعات بعدی بسیار کمک کند اما دو اشتباه مهم در کامنت گذاری وجود دارد که افراد مبتدی با آن روبر هستند و اصطلاحا در دسته اشتباهات اصلی برنامه نویسان مبتدی قرار دارد . مورد اول قرار ندادن کامنت جهت راهنمایی خود و دیگران است . زمانی که پروژه شما حجم زیادی دارد ( بیش از 3 یا 4 صفحه است ) لازم است تا برای هندلینگ بخش های پروژه ، هر بخش را با کامنت گذاری مشخص کنید . برای مثال از خط 10 برنامه تا خط 50 مربوط به برنامه نویسی های بخش ورود و ثبت نام به سایت است ، شما می بایست قبل از خط 10 با عبارت برای مثال Start Auth و بعد از خط 50 با عبارت مثلا End Auth کامنت های مناسب را قرار دهید .
اشنباه دوم زیاده روی در قرار دادن کامنت است ، برای مثال قسمت هایی از سایت همچون بخش head در فایل های html کاملا مشخص هستند و نیازی به قراردادن کامنت در این بخش ها نیست . پس قرار ندادن کامنت یا افراط در استفاده از ان ، از جمله اشتباهات اصلی برنامه نویسان مبتدی است که باعث خواهد شد کدنویسی آنها ظاهری مبتدی داشته باشد .
پشتیبان گیری از پروژه
یکی دیگر از اشتباهات اصلی برنامه نویسان مبتدی این است که پروژه های خود را تنها در داخل یک محل از سیستم ذخیره می کنند و نسخه پیشتیبان از آنها تهیه نمی کنند ، هرچند شاید در ابتدای راه شما اینگونه احساس کنید که نیاز به پشتیبان گیری از پروژه های تمرینی ندارید اما زمانی که پروژه های تمرینی تبدیل به پروژه های اساسی تر شد ، لازم است تا حتما از نسخه های پروژه به روش های مختلف همچون گیت و یا حتی کپی کردن آن در داخل دیسک و … پشتیبان تهیه کنید .
جدی نگرفتن کدنویسی
در زمان های ابتدایی که برنامه نویسان مبتدی شروع به کدنویسی میکنند کمی شل و ول هستند و پروژه های خود را جدی نمی گیرند ، همانطور که دربخش پشتیبان گیری اشاره شد ، هرکاری که از ابتدا به درستی انجام دهید ، در آینده نیز به عنوان یک عادت شده و شما همان کارهای اولیه را که بی اهمیت تلقی می کردید اما انجام دادهاید ، همچون بکاپ گیری و کدنویسی تمیز و … اکنون خواهید دید که تا چه اندازه باعث نظم شما شده است .
جدی گرفتن کدنویسی نیز یکی دیگر از موارد است و شما می بایست کوچک ترین پروژه ها را نیز جدی بگیرید چرا که همین پروژه های کوچک هستند که توانایی برنامه نویسی و طراحی پروژه های بزرگ را به شما خواهند داد . بنابراین هرلحظه که مشغول کدنویسی هستید ، تمامی ابعاد کارخود را جدی بگیرید .
فکر نکنید همه چیز را می دانید و یا فکر نکنید هیچ چیزی بلد نیستید
در دنیای برنامه نویسی آنقدر موارد برای یادگیری زیاد هستند که نمیتوان گفت حتی شخصی که استاد یک زبان برنامه نویسی است ، تسلط 100% به آن زبان دارد و اصولا چیزی به نام تسلط 100% در زبان های برنامه نویسی وجود ندارد و تنها سطوح مهارتی با هم تفاوت دارند چرا که برنامه نویسی دریایی نامحدود است و کدنویسی میتواند به هرشکلی انجام شود . درمقابل نباید اینگونه تصور کنید که هیچ چیزی هم بلد نیستید ، چرا که هر موردی که توسط شما یادگرفته می شود یک قدم و یک امتیاز مثبت محسوب می شود تا شما را به سکوهای بالاتری برساند . بنابراین مغرور شدن یا ناامید شدن در دنیای برنامه نویسی بی معنی است و این اشتیاق یادگیری است که همیشه همراه شما خواهد بود .
یک نکته دوستانه
شاید مهم ترین موردی که بین اینهمه موارد از اشتباهات اصلی برنامه نویسان مبتدی گفتیم ، یکی از همه مهم تر است و آن هم اینکه هرگز خود را مقایسه نکنید ! مقایسه کردن مسبب دلسردی است ، هرزمان که دلسرد شدید ، روز اول خود را با حال خود مقایسه کنید ، توصیه میکنیم از اولین پروژه های طراحی یا برنامه نویسی خود حتما یک نسخه را نگهداری کنید تا در گذر زمان و در لحظاتی که احساس می کنید خیلی عقب هستید ، نگاهی به گذشته انداخته و شروع کار را برای خودتان یادآوری کنید . موفق و روبه رشد باشید .
انتقال دانش زمانی ارزشمند است که در حوزه ارائه شده به شکل کامل و بی نقص باشد . در دوره های آموزشی و مقالاتی که برای شما عزیزان به اشتراک میگذارم ، تمامی تلاش خود را میکنم تا همه نیاز های شما را پوشش دهم .
آموزش های فرانت
اولین بخش از طراحی یک وب سایت را قسمت فرانت آن تشکیل می دهد . بنابراین برای حرکت در مسیری درست باید ابتدا در این بخش مهارت های لازم را بدست آورد .
پولساز ترین زبان هایی که میتوانید با یادگیری تنها 1 مورد از آنها ، به درآمد بالایی برسید ! اما آیا همین یادگیری برای شما درآمد حاصل خواهد کرد ؟ در این مقاله به شکل تخصصی بررسی می کنیم .
اگر برنامه نویس باشم چه مزایای شغلی خواهم داشت ؟ آیا صرفا بخاطر مزایای این شغل باید به سراغ برنامه نویسی رفت ؟ معایب شغل برنامه نویسی چیست ؟